Dubbel inwonerschap en de eigen woning

Hof ’s-Hertogenbosch (15-08-2019) oordeelt dat X zowel in Nederland als Roemenië belastingplichtig is en dat uiteindelijk de persoonlijke en economische betrekkingen met Roemenië het nauwst zijn.

Belanghebbende, X, heeft de Nederlandse nationaliteit en werkt aan boord van een schip. X is gehuwd met een Roemeense en heeft een eigen woning, een auto, diverse bankrekeningen, familie en vrienden in Nederland. Zijn echtgenote is inwoner van Roemenië en heeft aldaar een eigen woning. In hoger beroep is met name in geschil of X inwoner is van Nederland en/of Roemenië.

Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt in tegenstelling tot de rechtbank dat X op basis van het belastingverdrag met Roemenië inwoner is van Roemenië. Ondanks de duurzame band van persoonlijke aard met Nederland zijn de persoonlijke en economische betrekkingen van X met Roemenië het nauwst. X verblijft samen met zijn echtgenote meer dagen in Roemenië dan in Nederland. De inspecteur kan alleen inkomstenbelasting heffen over de inkomsten uit de woning in Nederland. X blijft wel premieplichtig in Nederland. Het hoger beroep van X is gegrond.

ECLI:NL:GHSHE:2019:3089

CONTACT

Kenaustraat 1
2011 MV Haarlem
Postbus 117
2000 AC Haarlem

© Team Vervoort
iban NL12INGB0686017269
bic INGBNL2A
kvk Haarlem 34171025