Hoe financier ik de laatste levensfase?

Helaas gaat ouder worden doorgaans gepaard met gebreken. In deze laatste levensfase speelt, als u behoefte heeft aan extra ondersteuning, vaak de vraag hoe u dit organiseert, zowel praktisch als financieel. Regelt u de ondersteuning in eigen beheer of maakt u gebruik van de maatschappelijke ondersteuning? En als u dit doet, vraagt u zich af waar u dan rekening mee moet houden. Wat kost het u? En wat zijn de fiscale consequenties op korte en lange termijn?

Misschien droomt u ervan om honderd jaar te worden. Als uw lichaam hapert, realiseert u zich waarschijnlijk dat het noodzakelijk is om met andere scenario’s rekening te houden. Het is vaak een broos evenwicht tussen zelfstandigheid, comfort en de wens zoveel als mogelijk na te laten. U wilt bijvoorbeeld uw nabestaanden niet tot last zijn, liefst warmpjes achterlaten en zoveel mogelijk zeggenschap behouden en gebruik maken van de daartoe aangeboden maatschappelijke en fiscale voorzieningen. Waar doet u dan goed aan?

Keuzemogelijkheden
Wij zijn geen specialist in maatschappelijke ondersteuning, maar kunnen wel voor u in beeld brengen voor welke keuzes u financieel en fiscaal staat. Waar dient u rekening mee te houden als u gebruik maakt van de maatschappelijke ondersteuning van uw gemeente en wat het betekent voor uw vermogen als u besluit niet meer zelfstandig te wonen? Of: hoe u in uw eigen woning 24-uurs verpleging financieel en fiscaal kunt organiseren.

Nalaten
Als u het belangrijk vindt om in uw laatste fase uw vermogen niet op te gebruiken, maar ook een deel hiervan na te laten, kunnen wij u adviseren waarmee u rekening dient te houden. Denk aan het maken van een testament of een schenkingsplan.

Vragen die wij voor u kunnen beantwoorden:

  • Welke zorgkosten moeten wij zelf betalen, welke betaalt de zorgverzekeraar of de gemeente (Wmo)?
  • Waar moet ik aan voldoen om in aanmerking te komen voor een persoonsgebonden budget?
  • Is de eigen bijdrage van zorgkosten fiscaal aftrekbaar?
  • Hoe kunnen wij voorkomen dat wij een hoge eigen bijdrage moeten betalen voor verpleegzorg?
  • Hoe kunnen wij bij onze ouder in hun eigen woning 24-uurs verpleging fiscaal en financieel organiseren?

CONTACT

Kenaustraat 1
2011 MV Haarlem
Postbus 117
2000 AC Haarlem

© Team Vervoort
iban NL12INGB0686017269
bic INGBNL2A
kvk Haarlem 34171025